Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Prognoza długoterminowa dla Górnego Śląska (29.05.2025)
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Czerwiec 2025, 00:25   

pawel napisał/a:
Przecież dzień jest na tyle długi, że nawet o godz.22, albo o 6. rano i tak nie będziesz potrzebował sweterka, chyba że w miejscach o mrozowiskowym zacięciu, a Zielonki raczej takie nie są - krakowska MWC tym bardziej nie jest

Trudno powiedzieć- na przykładzie mapy Wrocławia z jednej majowej nocy 2001 (grafika zamieszczona na TP niegdyś) można było dostrzec, jak tereny na dalszych przedmieściach pokazywały o kilka C niższe temp. niż te w centrum miasta ;-) Może nie jest to żelazna reguła, ale na ogół przynajmniej jak patrzę na stronę Wunderground w porze ciepłej, widzę na stacjach we wsiach niedaleko Zielonek (np. Trojanowice, Giebułtów) stosunkowo niskie temp. ;-) Osiedle Łokietka nie ma oficjalnie żadnego nadajnika, więc nie mam punktu odniesienia, ale myślę, że gdyby nie postępująca z roku na rok zabudowa, a przede wszystkim nie stworzenie północnego odcinka miejskiej obwodnicy dzielącej miejscowość na 2 części (jeszcze kilkanaście lat temu było pusto dookoła, najwyżej omawiano poważniej plany rozbudowy wsi), strefa wpływu czy oddziaływania efektu MWC wyglądałaby na węższą niż obecnie ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 1 Czerwiec 2025, 11:57   

Bartek617, co kmroz pisał o takim cytowaniu wpisów z ŁŚ :?: :twisted:

kmroz napisał/a:
Bartek617, jako Junior Admin oficjalnie proszę, abyś przestał odpowiadać na tej stronie na komentarze, które nie pochodzą z tego forum.

W zasadzie to dał zielone światło do kasowania takich wpisów :-D

A Zielonki są rzecz jasna chłodniejsze nocą niż centrum Krakowa, ale i tak jest cieplej niż u mnie. Więc w Zielonkach nie ma mrozowiskowego zacięcia ;-)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Czerwiec 2025, 13:09   

pawel, jak chcesz to kasuj, bo serio te jego monologi/ "rozmowy" z użytkownikami innych forów, którzy tu nie wchodzą, przechodzą już ludzkie pojęcia. Jak chce pisać na ŁŚ/meteomodel/kucharce to niech kuźwa tam z nimi pisze.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 1 Czerwiec 2025, 14:25   

Cholera przepraszam, rzeczywiście dałem słowo, że będę unikał cytatów, ale to działa jak narkotyk :-(

No nic pogoda się "poprawiła" (choć to dużo powiedziane), ale głównie niestety temp. urosły, więc okres specjalnie nie będzie sprzyjać produktywności :-( Zajmę umysł głównie statystykami, ewentualnie również będę starał się znaleźć jakieś pozytywy w bieżącej niesprzyjającej cyrkulacji :-( Diskordem nie będę sobie zawracał głowy, bo rzeczywiście często widzę głupią potrzebę odnoszenia się do wpisów, a pech chce że dużo użytkowników zamieszkuje tereny Galicji, jakby nie mogli gdzie indziej, bo mam wrażenie powstaje mnóstwo niepokojących odniesień do Krk :-( :cry: Muszę się pogodzić z myślą, że mieszkam w syfiastym pogodowo miejscu i tyle :-( ;-) :-(

Na meteomodelu i ŁŚ boję się pisać, bo pewnie moje wpisy zbierałyby przeważnie negatywnie reakcje :-( Nieważne czy argument z mojej strony padłby niezbyt merytoryczny czy po prostu miałbym "nie te", tj. niezbyt typowe (przynajmniej dla tamtejszej społeczności) upodobania ;-) :-( ŁŚ przede wszystkim zrzesza raczej fanów ekstremów pogodowych, a ja w tej kwestii nie za bardzo spełniam kryteria- jestem raczej fanem pogody "nudnej jak flaki z olejem" :-( ;-) Członkowie forum meteomodel już teoretycznie w kwestii samych preferencji czy zapatrywań odnośnie określonych warunków atmosferycznych wydają się nieco bardziej inkluzywną grupą, ale tam z kolei głównie zabierają głos tacy ludzie, którzy swoimi wpisami no nie powiedzą o sobie, że są laikami w dziedzinie meteorologii ;-) Znaczy no znajdą się pewnie jakieś "czarne owce", ale z takimi podobno admin robi porządek- słyszałem, że jacyś pojedynczy użytkownicy zostali skasowani z serwisu, że powielali otwarcie dezinformację i tworzyli bardziej emocjonalne posty :-( Moje częste defetystyczne i pewnie też często niedostatecznie obiektywne wpisy pewnie już wiązałyby się z mniejszym lub większym ryzykiem złapania bana :-(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 5 Czerwiec 2025, 17:00   

W sumie wrzesień ma kawałek jeśli chodzi o normy wysokości temp. w porównaniu do czerwca, ale temp. rzędu 25+ lepiej się wtedy raczej przyjmują ;-) No i w zasadzie na przestrzeni większości ostatnich roczników (no pomijając ewentualnie niemrawe przypadki typu 2022, czy lokalnie 2017, 2019 i 2021- w sumie to też były również roczniki ponadprzeciętnych termicznie czerwców) nie występują rzeczywiście duże różnice w średnich dobowych ;-)

Nie rozumiem, czemu się niektórzy śmieją z jednego komentarza, którego zobaczyłem... :-(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 5 Czerwiec 2025, 18:54   

Bartek617, prosiliśmy cię o coś :!:

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 5 Czerwiec 2025, 19:21   

Rozumiem i przepraszam :-( , ale to była moja w zasadzie niezależna refleksja ;-)

Przecież nie widziałem takiej potrzeby, by załączać cytat, do którego się odnosiłem ;-) (próbuję się oswoić z myślą, że nie można) :-( , mimo że staram się raczej tutaj trzymać stronę autora wypowiedzi ;-) :-(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 5 Czerwiec 2025, 22:31   

Bartek617, doceniam, że trzymasz moją stronę, ale tym bardziej ten komentarz by się przydał na forum skąd pochodzi. Tutaj nic on nie wnosi. Jak już masz wielką potrzebe się podzielić swoją opinią, a z jakiegoś powodu wolisz unikać pisania na innych forach, to pisz na shoutboxie, a najlepiej do mnie na priv. Wątki nie są od tego.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 6 Czerwiec 2025, 11:31   

Dobrze, na przyszłość będę wysyłał wiadomości prywatne, albo wspomnę w ramach adnotacji o danym wpisie (pochodzącego z serwisu zewnętrznego) na czacie ;-)

Odpowiedz do tematu