Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Czerwiec 2025, 00:25
pawel napisał/a:
Przecież dzień jest na tyle długi, że nawet o godz.22, albo o 6. rano i tak nie będziesz potrzebował sweterka, chyba że w miejscach o mrozowiskowym zacięciu, a Zielonki raczej takie nie są - krakowska MWC tym bardziej nie jest
Trudno powiedzieć- na przykładzie mapy Wrocławia z jednej majowej nocy 2001 (grafika zamieszczona na TP niegdyś) można było dostrzec, jak tereny na dalszych przedmieściach pokazywały o kilka C niższe temp. niż te w centrum miasta Może nie jest to żelazna reguła, ale na ogół przynajmniej jak patrzę na stronę Wunderground w porze ciepłej, widzę na stacjach we wsiach niedaleko Zielonek (np. Trojanowice, Giebułtów) stosunkowo niskie temp. Osiedle Łokietka nie ma oficjalnie żadnego nadajnika, więc nie mam punktu odniesienia, ale myślę, że gdyby nie postępująca z roku na rok zabudowa, a przede wszystkim nie stworzenie północnego odcinka miejskiej obwodnicy dzielącej miejscowość na 2 części (jeszcze kilkanaście lat temu było pusto dookoła, najwyżej omawiano poważniej plany rozbudowy wsi), strefa wpływu czy oddziaływania efektu MWC wyglądałaby na węższą niż obecnie
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Czerwiec 2025, 13:09
pawel, jak chcesz to kasuj, bo serio te jego monologi/ "rozmowy" z użytkownikami innych forów, którzy tu nie wchodzą, przechodzą już ludzkie pojęcia. Jak chce pisać na ŁŚ/meteomodel/kucharce to niech kuźwa tam z nimi pisze.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Czerwiec 2025, 14:25
Cholera przepraszam, rzeczywiście dałem słowo, że będę unikał cytatów, ale to działa jak narkotyk
No nic pogoda się "poprawiła" (choć to dużo powiedziane), ale głównie niestety temp. urosły, więc okres specjalnie nie będzie sprzyjać produktywności Zajmę umysł głównie statystykami, ewentualnie również będę starał się znaleźć jakieś pozytywy w bieżącej niesprzyjającej cyrkulacji Diskordem nie będę sobie zawracał głowy, bo rzeczywiście często widzę głupią potrzebę odnoszenia się do wpisów, a pech chce że dużo użytkowników zamieszkuje tereny Galicji, jakby nie mogli gdzie indziej, bo mam wrażenie powstaje mnóstwo niepokojących odniesień do Krk Muszę się pogodzić z myślą, że mieszkam w syfiastym pogodowo miejscu i tyle
Na meteomodelu i ŁŚ boję się pisać, bo pewnie moje wpisy zbierałyby przeważnie negatywnie reakcje Nieważne czy argument z mojej strony padłby niezbyt merytoryczny czy po prostu miałbym "nie te", tj. niezbyt typowe (przynajmniej dla tamtejszej społeczności) upodobania ŁŚ przede wszystkim zrzesza raczej fanów ekstremów pogodowych, a ja w tej kwestii nie za bardzo spełniam kryteria- jestem raczej fanem pogody "nudnej jak flaki z olejem" Członkowie forum meteomodel już teoretycznie w kwestii samych preferencji czy zapatrywań odnośnie określonych warunków atmosferycznych wydają się nieco bardziej inkluzywną grupą, ale tam z kolei głównie zabierają głos tacy ludzie, którzy swoimi wpisami no nie powiedzą o sobie, że są laikami w dziedzinie meteorologii Znaczy no znajdą się pewnie jakieś "czarne owce", ale z takimi podobno admin robi porządek- słyszałem, że jacyś pojedynczy użytkownicy zostali skasowani z serwisu, że powielali otwarcie dezinformację i tworzyli bardziej emocjonalne posty Moje częste defetystyczne i pewnie też często niedostatecznie obiektywne wpisy pewnie już wiązałyby się z mniejszym lub większym ryzykiem złapania bana
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 5 Czerwiec 2025, 17:00
W sumie wrzesień ma kawałek jeśli chodzi o normy wysokości temp. w porównaniu do czerwca, ale temp. rzędu 25+ lepiej się wtedy raczej przyjmują No i w zasadzie na przestrzeni większości ostatnich roczników (no pomijając ewentualnie niemrawe przypadki typu 2022, czy lokalnie 2017, 2019 i 2021- w sumie to też były również roczniki ponadprzeciętnych termicznie czerwców) nie występują rzeczywiście duże różnice w średnich dobowych
Nie rozumiem, czemu się niektórzy śmieją z jednego komentarza, którego zobaczyłem...
Wysłany: 5 Czerwiec 2025, 19:21
Rozumiem i przepraszam , ale to była moja w zasadzie niezależna refleksja
Przecież nie widziałem takiej potrzeby, by załączać cytat, do którego się odnosiłem (próbuję się oswoić z myślą, że nie można) , mimo że staram się raczej tutaj trzymać stronę autora wypowiedzi
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 5 Czerwiec 2025, 22:31
Bartek617, doceniam, że trzymasz moją stronę, ale tym bardziej ten komentarz by się przydał na forum skąd pochodzi. Tutaj nic on nie wnosi. Jak już masz wielką potrzebe się podzielić swoją opinią, a z jakiegoś powodu wolisz unikać pisania na innych forach, to pisz na shoutboxie, a najlepiej do mnie na priv. Wątki nie są od tego.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum