Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie będzie lato 2025
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Lipiec 2025, 09:18   

zgryźliwy tetryk, no w ciul letnie 🤣🤣 Sam zawsze mówiłeś, że to typowo wiosenne temperatury

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 1 Lipiec 2025, 09:20   

I proszę nie nadużywajmy słowa "tropikalny", jak wilgotność ma spaść do 10% i będzie amplituda dobowa rzędu ponad 20 stopni, to nazywanie tego tropikami jest trochę śmieszne

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Lipiec 2025, 10:12   

Są to przecież temp. letnie, a że nie według ostatniego 10-lecia, to już inna para kaloszy ;-)

Tropików raczej rzeczywiście nie będzie (a przynajmniej być nie powinno) ;-) , ale w tak niską wilgotność powietrza powątpiewam... :-( Okolice 10% wilgotności powietrza mogłyby nam czysto teoretycznie przy podobnej cyrkulacji zafundować rekord temp. maksymalnej ;-) A zapowiada się na przeciętny wzrost temp., niedługo pewnie nawet nie będzie można i o tym mówić, jak temp. wyniesie na 2 dni po 26-28 C w szczycie ;-)

Ech, prognozowanie temp. (przynajmniej dziennych) na wakacje stało się "dziecinnie proste" w kwestii przewidywalności :-( - wystarczy wrzucić przedział między 20-30 C i się trafi w ok. 95% przypadków ;-) Jeżeli chodzi o nocne- to jakieś 70-80% to przedział 10-15 C, ok. 10% niewiele więcej niż +15 C, ok. 10% niewiele mniej niż +10 C ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 1 Lipiec 2025, 21:57   

kmroz napisał/a:
zgryźliwy tetryk, no w ciul letnie 🤣🤣 Sam zawsze mówiłeś, że to typowo wiosenne temperatury

Dla mnie najważniejsze są nie temperatury "mierzalne" ale ODCZUWALNE. Te zaś zależą od "operacji słonecznej". Na przykład dzisiaj na działce termometr umieszczony w cieniu wskazywał +23 stopnie, a wytrzymać się dało tylko w cieniu. (apka pogodowa w necie wyświetlała +25 stopni) W cieniu było bardzo przyjemnie, zwłaszcza gdy powiewał wietrzyk, a "na słońcu" piekielnie gorąco. Taka sama temperatura wiosną jest "niżej" odczuwalna" niż latem. Wiąże się to z tym, że latem Słońce "chodzi" wyżej i w związku z tym mocniej "operuje" i mocniej grzeje. Dlatego taka sama temperatura wyrażona w "stopniach" może być zarówno wiosenna, jesienna jak i i letnia. Po prostu inaczej jest ona odczuwana w zależności od "operowania Słońca" czyli jego wysokości na nieboskłonie. Oczywiści istnieje wpływ napływającego powietrza, ale to już inne zagadnienie.

Pogoda w pierwszej połowie lipca według prognoz charakteryzować się będzie tym, że będzie bardzo ciepło, niekiedy niemal tropikalnie (do +36 stopni). Odczuwalna jeszcze większa. Radio ZET podało, że we Włoszech z powodu upałów zmarły dzisiaj dwie osoby.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Lipiec 2025, 23:52   

zgryźliwy tetryk, Przecież dzisiaj Słońce "chodziło" w przybliżeniu tak samo, jak 11 czerwca, a to dla Ciebie wiosna :rotfl:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 2 Lipiec 2025, 00:46   

Na temat świecącego słońca mogę tylko powiedzieć, że to mocniej świecące przyczyniało się do tego, że skóra się przebarwiała ;-) Natomiast pod względem odczuć (czy jest ciepło/zimno) trudno mi przynajmniej cokolwiek jednoznacznego powiedzieć- mój organizm może naprawdę jest wyczulony na wysokie indeksy promieniowania ultrafioletowego oraz najwidoczniej również dosyć alergicznie traktuje witaminę D (od strony promieni słonecznych), co pokazał ostatni sezon ;-) Chociaż może to też mieć związek z okolicznością, że nosiłem czapkę z daszkiem (czerwieniła się głównie dolna część twarzy), a także zaczynałem bardziej dbać o kwestię wyglądu- wcześniej tylko dbałem o to, by być regularnie zgolonym oraz nad mimiką nienajgorzej pracowałem, ale żadnych maści ochronnych oraz produktów na cerę jeszcze wtedy regularnie nie stosowałem :-(

A jeśli chodzi o prognozy pogody oraz wysokości temp., robi mi się jednak chyba wszystko jedno :-( - oby tylko burze w godzinach wieczornych/nocnych się nie pojawiały ;-) :-( Odczuwalnie i tak nikomu raczej z powodu ziąbu śmierć nie grozi ;-) Problem może okazać się miejscami odwrotny, ale to też jednak wiele zależy od indywidualnych predyspozycji (głównie budowy ciała, wytrzymałości): osoby drobne wszerz i szczupłe oraz młodsze będą się raczej lepiej czuły pod względem zdrowia ;-) :-(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 2 Lipiec 2025, 11:33   

FKP, no właśnie też go nie rozumiem, zwłaszcza, że akurat w jego kategoryzowaniu pór roku to wiosna jest dokładnie analogiem lata jeśli chodzi o siłę słońca :rotfl:

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 2 Lipiec 2025, 12:15   

Pod względem operacji słonecznej to również "solarny" (Jezu, jaki meteorologiczny- ten ma sporo sensu, podobnie jak częściowo astronomiczny) podział pór roku zupełnie nie pasuje ;-) 20 września miałby pod względem poziomu temp. i pogody być na równi z 20 marca... ;-) Wraz z początkiem nowego roku kalendarzowego przygody zimowe miałyby zbliżać się ku końcowi (jak zwykle, tzn. w większości przypadków wtedy zaczyna się zimowa aura pod względem termicznym i śniegowym bardziej rozwijać) i podobnie sytuacja wygląda z pogodą wakacjami- szukając na siłę korelacji siły usłonecznienia (promieniowania ultrafioletowego) z poziom temp., to w zasadzie już powinniśmy być po największych atakach gorąca lub upałach ;-) Przyspieszenie miałoby miejsce względem realiów nawet o jakieś 2 miesiące (a przynajmniej miesiąc lub 1.5 miesiąca) jak nic ;-)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 2 Lipiec 2025, 22:24   

FKP napisał/a:
zgryźliwy tetryk, Przecież dzisiaj Słońce "chodziło" w przybliżeniu tak samo, jak 11 czerwca, a to dla Ciebie wiosna :rotfl:

Przecież dochodzi jeszcze niezależny od promieniowania słonecznego napływ chłodnych lub gorących mas powietrza (cyrkulacja). Ale to wpływa bardziej na temperaturę "wymierną" w mniejszym na odczuwalną. Tak, 11 czerwca to jeszcze wiosna, gdyż do przesilenia letniego zostaje jeszcze około dekady.
Ja tu dowodzę, że taka sama temperatura wymierna w różnych porach roku odczuwana jest różnie. Na przykład +20 stopni zimą odczuwa się jako niemal upał. Ale wiosną, latem i jesienią jest to taka sobie "zwyczajna" temperatura, ciepło, ale niezbyt gorąco. Za to przy +5 stopni zimą odczuwa się, że jest dosyć ciepło, ale późną wiosną, latem i wczesną jesienią jako przejmujący chłód. Teraz nadszedł okres upalny, niemal tropikalny. A co będzie dalej, to jak mówią w Rosji поживем, увидим czyli "pożyjemy, zobaczymy". Chyba że byśmy nie pożyli :roll:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 3 Lipiec 2025, 00:47   

zgryźliwy tetryk, Jeśli są takie same parametry towarzyszące, to 20 st. tak samo się odczuwa niezależnie od pory roku. 5 st. to nigdy nie jest ciepło, po prostu w zimie masz grube ubrania, jakbyś takowe założył nad ranem w maju, to byś odczuwał tą wartość tak samo, jak w zimie xd

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Odpowiedz do tematu