Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Sierpień 2025, 21:09
jorguś napisał/a:
Nom, nawet patrząc na okoliczne oficjalne stacje widać że to Okęcie mocno odstaje, porównywalnie niskie sumy opadów dopiero zaraportowano w Lublinie. Takie coś się zdarza, ale wiadomo, jest to wkurzające, bo jednak "w świat" idzie suma z Okęcia, która nie oddaje realiów regionu w tym przypadku.
Realia nie kręcą się zarówno jedynie wokół stacji synop. oraz jedynie wokół obszarów postronnych Dane oficjalne udostępniane przez platformę IMGW wydają się jednak siłą rzeczy bardziej rzetelne od tych pozyskiwanych z prywatnych urządzeń pomiarowych, mimo że odnoszą się wyłącznie do jednego z multum potencjalnych punktów obserwacyjnych w pobliżu Pamiętam jak same moje relacje spotykały się z dużą dozą niepewności w odbiorze pod koniec np. czerwca- wiadomo, ja mam pierwszy lepszy cyfrowy termometr pokojowy ze sklepu Informacje ze stron sieciowych rzędu Accuweather czy Ecowitt przeglądam raczej tylko dla rozrywki i dla ogólnego rozeznania okolic, bo wiadomo, że każde narzędzie pomiarowe się w jakimś miejscu "wysypie" W obrębie dużych miast przynajmniej nieścisłości na termometrach czy deszczomierzach to w każdym razie klasyka Każda wersja przez nie przedstawiana może w zasadzie w takim samym stopniu być zgodna ze stanem faktycznym jak i wprowadzać w błąd Reasumując, zostajemy z jedną wielką niepewnością, a nasze prywatne doniesienia z podwórka również powinny być raczej przyjmowane z pewną rezerwą
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 2 Sierpień 2025, 08:58
FKP napisał/a:
Janekl, W tym roku to już na pewno winogrona u Cb nie dojrzeją
Bardzo bym się zdziwił gdyby dojrzały ale nigdy nic nie wiadomo. W tym roku pędy obcinałem o ponad miesiąc później i chyba pierwszy raz nie będę więcej obcinał.
Jak na lipiec w wersji chłodnej i mało letniej nie był najgorszy, duży plus ma on za ciepłe noce i słaby wiatr, przez co odczuwalnie było dużo cieplej. Jednak ta suma opadów z 28 lipca to gruuuba przesada, gdyby ta suma spadła w ciągu 10 dni to byłoby ok.
Moja ocena 5/10, gdyby opady były bardziej równomiernie rozłożone to byłoby 6/10.
Chciałbym takiego maja w kolejnym roku, tyle że z nieco niższymi temperaturami, umiarkowanie ciepły i wilgotny miesiąc zarówno bez suchej lampy jak i patologicznej lodówki.
Jak na lipiec w wersji chłodnej i mało letniej nie był najgorszy, duży plus ma on za ciepłe noce i słaby wiatr, przez co odczuwalnie było dużo cieplej. Jednak ta suma opadów z 28 lipca to gruuuba przesada, gdyby ta suma spadła w ciągu 10 dni to byłoby ok.
Moja ocena 5/10, gdyby opady były bardziej równomiernie rozłożone to byłoby 6/10.
Chciałbym takiego maja w kolejnym roku, tyle że z nieco niższymi temperaturami, umiarkowanie ciepły i wilgotny miesiąc zarówno bez suchej lampy jak i patologicznej lodówki.
Dziwne te dane ze Świbna przecież najcieplejszym dniem był 2 lipiec a wtedy byłem w Krynicy Morskiej tam również najcieplejszym dniem był 2 lipiec. A już minimalna 19 stopni 22 lipca kiedy u mnie zaledwie 13 stopni. Ogólnie nie wiem czemu teraz dane z Rębiechowa zostały wyparte przez Świbno ,może tylko dlatego ,żeby mogli mówić o globalnym ociepleniu bo tam są całkowicie inne dane dużo cieplejsze dla mnie nie wiarygodne bo w centrum jest też całkiem inaczej.O zimie nie wspomnę bo to są ogromne różnice Świbno a Rębiechowo.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Sierpień 2025, 14:41
No tam wierzę, ale bardziej chyba z powodu tego, że wzniesienia jakoś odgradzają klimat dużego morskiego miasta od przedmieść czy okolicznych mniejszych miejscowości oraz wsi (z racji wysokości n. p. m. raczej występuje mniejszy efekt MWC) oraz że stacja synoptyczna (obecnie klimatologiczna) pod względem umiejscowienia wypada na terenie lotniska (niedaleko płyty)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum