Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Lipiec 2025
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Sierpień 2025, 21:02   

Janekl, W tym roku to już na pewno winogrona u Cb nie dojrzeją :p

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Sierpień 2025, 21:09   

jorguś napisał/a:
Nom, nawet patrząc na okoliczne oficjalne stacje widać że to Okęcie mocno odstaje, porównywalnie niskie sumy opadów dopiero zaraportowano w Lublinie. Takie coś się zdarza, ale wiadomo, jest to wkurzające, bo jednak "w świat" idzie suma z Okęcia, która nie oddaje realiów regionu w tym przypadku.

Realia nie kręcą się zarówno jedynie wokół stacji synop. oraz jedynie wokół obszarów postronnych ;-) :-( Dane oficjalne udostępniane przez platformę IMGW wydają się jednak siłą rzeczy bardziej rzetelne od tych pozyskiwanych z prywatnych urządzeń pomiarowych, mimo że odnoszą się wyłącznie do jednego z multum potencjalnych punktów obserwacyjnych w pobliżu ;-) :-( Pamiętam jak same moje relacje spotykały się z dużą dozą niepewności w odbiorze pod koniec np. czerwca- wiadomo, ja mam pierwszy lepszy cyfrowy termometr pokojowy ze sklepu ;-) :-( Informacje ze stron sieciowych rzędu Accuweather czy Ecowitt przeglądam raczej tylko dla rozrywki i dla ogólnego rozeznania okolic, bo wiadomo, że każde narzędzie pomiarowe się w jakimś miejscu "wysypie" ;-) :-( W obrębie dużych miast przynajmniej nieścisłości na termometrach czy deszczomierzach to w każdym razie klasyka ;-) Każda wersja przez nie przedstawiana może w zasadzie w takim samym stopniu być zgodna ze stanem faktycznym jak i wprowadzać w błąd ;-) Reasumując, zostajemy z jedną wielką niepewnością, a nasze prywatne doniesienia z podwórka również powinny być raczej przyjmowane z pewną rezerwą ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 2 Sierpień 2025, 08:58   

FKP napisał/a:
Janekl, W tym roku to już na pewno winogrona u Cb nie dojrzeją :p

Bardzo bym się zdziwił gdyby dojrzały ale nigdy nic nie wiadomo. W tym roku pędy obcinałem o ponad miesiąc później i chyba pierwszy raz nie będę więcej obcinał.

FKK 
Poziom 6

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 2 Sierpień 2025, 09:40   

Dane ze stacji Gdańsk-Świbno
https://www.ogimet.com/cg...ra=06&ind=12155

Jak na lipiec w wersji chłodnej i mało letniej nie był najgorszy, duży plus ma on za ciepłe noce i słaby wiatr, przez co odczuwalnie było dużo cieplej. Jednak ta suma opadów z 28 lipca to gruuuba przesada, gdyby ta suma spadła w ciągu 10 dni to byłoby ok.
Moja ocena 5/10, gdyby opady były bardziej równomiernie rozłożone to byłoby 6/10.

Chciałbym takiego maja w kolejnym roku, tyle że z nieco niższymi temperaturami, umiarkowanie ciepły i wilgotny miesiąc zarówno bez suchej lampy jak i patologicznej lodówki.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 2 Sierpień 2025, 10:42   

FKK napisał/a:
Dane ze stacji Gdańsk-Świbno
https://www.ogimet.com/cg...ra=06&ind=12155

Jak na lipiec w wersji chłodnej i mało letniej nie był najgorszy, duży plus ma on za ciepłe noce i słaby wiatr, przez co odczuwalnie było dużo cieplej. Jednak ta suma opadów z 28 lipca to gruuuba przesada, gdyby ta suma spadła w ciągu 10 dni to byłoby ok.
Moja ocena 5/10, gdyby opady były bardziej równomiernie rozłożone to byłoby 6/10.

Chciałbym takiego maja w kolejnym roku, tyle że z nieco niższymi temperaturami, umiarkowanie ciepły i wilgotny miesiąc zarówno bez suchej lampy jak i patologicznej lodówki.

Dziwne te dane ze Świbna przecież najcieplejszym dniem był 2 lipiec a wtedy byłem w Krynicy Morskiej tam również najcieplejszym dniem był 2 lipiec. A już minimalna 19 stopni 22 lipca kiedy u mnie zaledwie 13 stopni. Ogólnie nie wiem czemu teraz dane z Rębiechowa zostały wyparte przez Świbno ,może tylko dlatego ,żeby mogli mówić o globalnym ociepleniu bo tam są całkowicie inne dane dużo cieplejsze dla mnie nie wiarygodne bo w centrum jest też całkiem inaczej.O zimie nie wspomnę bo to są ogromne różnice Świbno a Rębiechowo.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 2 Sierpień 2025, 11:15   

I z tego powodu trudno mi się zdecydować, z którego miejsca w okolicach Gdańska statystyki śniegowe mają większy sens ;-)

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 2 Sierpień 2025, 12:30   

Bartek617 napisał/a:
I z tego powodu trudno mi się zdecydować, z którego miejsca w okolicach Gdańska statystyki śniegowe mają większy sens ;-)

Jak dla mnie to najlepsza była w Gdańsku Rębiechowie.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 2 Sierpień 2025, 14:41   

No tam wierzę, ale bardziej chyba z powodu tego, że wzniesienia jakoś odgradzają klimat dużego morskiego miasta od przedmieść czy okolicznych mniejszych miejscowości oraz wsi (z racji wysokości n. p. m. raczej występuje mniejszy efekt MWC) oraz że stacja synoptyczna (obecnie klimatologiczna) pod względem umiejscowienia wypada na terenie lotniska (niedaleko płyty) ;-)

Odpowiedz do tematu