Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Styczeń 2026, 13:33
Ale widzicie, maksymalne temp. nie powinny być wyznacznikiem ciepła, zwłaszcza jeżeli proces dojścia do nich jest długi (górka na wykresie dobowym temp. jest dosłownie wierzchołkiem paraboli), a one występują przy osuszonym i mało wilgotnym powietrzu
Na przykład +35 C przy 10% wilgotności powietrza oraz umiarkowanym wietrze raczej jest mniej nieznośne niż +25 C przy 80-90% i flaucie
Zimą podobnie kilkustopniowe mrozy bez odczuwalnego wiatru oraz w wersji suchej są przyjemniejsze w odczuciu niż okolice 0 C z licznymi owocami wilgoci (głównie mokrego śniegu) niesionymi przez mniejszy lub większy ruch powietrza
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Styczeń 2026, 15:47
Kwestie temp. powietrza to rzeczywiście jedna sprawa, ale tego słońca nie pojawia się w zasadzie dużo w przeciętnym miesiącu Miesiąc pory ciepłej mający powyżej 250 godz. jest jak dla mnie uważany za bardzo słoneczny, czerwiec 2019 czy lipiec 2006, które zasłynęły z na ogół dominującej spokojnej pogody, miały chyba z 350
Jeżeli chodzi o wysokość temp. powietrza spełniają na ogół kryterium termicznego lata, czyli na ogół jest tśr. od ok. +15 C Z racji tej, że załącznik dotyczy okresu obejmującego 1 poł. wakacji mogłyby jak dla mnie temp. powietrza być niższe
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Luty 2026, 11:35
W zeszłym roku lipiec miał tylko 136 godzin a sierpień 145 godzin nawet wrzesień nie miał 140 godzin ze słońcem. Więc mogę napisać ,że lato było słabe. Tym bardziej ,że te słoneczne dni też były ze słabym słońcem tak jakby słońce świeciło przez mgłę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum