Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Zimowy Płock 24.01.2026
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Luty 2026, 20:25   Zimowy Płock 24.01.2026

Dopiero teraz się chwalę, ale w końcu zaliczyłem wycieczkę do tej legendarnej pustynnej oazy. O dziwo nie była tak pustynna jak ją sobie wyobrażałem, no chyba że to białe to był piasek, kto wie ;) :(

A tak na poważnie, to była wycieczka krajoznawcza. Z atrakcji udało się zobaczyć (będę leciał chronologicznie) - dworzec kolejowy w Płocku, osiedla z Wielkiej Płyty, główne drogi pełne sodusi, "Nowy Rynek" (w niczym rynku nie przypominajacy, za to ma zajebisty sodusiowy maszt :serce: ), główny płocki deptak, zabytkowy, stary kościół, taras widokowy na Wisłę, wreszcie zamarzniętą Wisłę, która w tej okolicy jest "zalewem", parę kościołów, w końcu także Muzeum Ziemi Mazowieckiem z wystawą orientalną (sic!) oraz tradycyjną, w końcu zasadniczy Stary Rynek oraz inne ulice starówki, przeciętną pizzerię, ale z fajnymi koksownikami :serce: i w końcu ponownie deptak i "Nowy Rynek" - tym razem już po ciemku, więc w sodusiowym świetle :serce: I wreszcie na koniec główne, nowoczesne ulice, też wypełnione niespotykanym pomarańczowym kolorem :jupi:

Zdjęć nie wstawiam dużo by nie zanudzić, ale potem utworzę album ;) :( :paker:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 9 Luty 2026, 22:07   

Szaro, biało i ponuro, ale jakoś znajomo :lol:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2026, 22:23   

Zarówno miasto, jak i zima piękne :) Wyobrażam sobie, że kiedy wiosnąbulwary nad Wisłą się zazielenią, to całość również będzie wyglądać imponująco, ale póki co jest czas na to, by podziwiać zimę - zwłaszcza, że te okolice są z nią trochę na bakier ;) Też chętnie odwiedziłbym Płock, choć bardziej z uwagi na historię i piękne położenie. Może kiedyś nadarzy się sposobność. Pewnie nie przy zamarzniętej Wiśle, ale od czego są Twoje zdjęcia. Będzie się czym pozachwycać - wiesz, że w ostatnich sezonach miałem trochę fioła na punkcie (nie) zamarzania rzek i jezior. Jest super :D

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 9 Luty 2026, 22:29   

PiotrNS, Na tej skarpie naprawdę sporo ciekawych roślin rośnie, wiosną masowo kwitną "mirabelki", potem "akacje".

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2026, 22:33   

Wchodząc dzisiaj na ten wątek, doznaję pewnej synestezji, tak jakbym miał takie widoki nadal u siebie... :-( ;-) Bo biel się jakaś tam trzyma, ale nie wiem, żal tego co się ma wydarzyć... :-( Ocean Atlantycki jednak naprawdę będzie sporo wilgoci podsyłać, szkoda że z rykoszetów mają głównie trafiać chłodne wycinki :-(

Jeżeli poważniejsze zabielenia w grę wchodzą, mogą być później kłopoty z odwilżą... :-( I jaki sens jest wówczas w tym co może się w ciągu najbliższych kilku dni wydarzyć :-( Naprawdę gdybyśmy mieli wakacje, to czuję że 30-parę C przeplatałoby się z nastoma... ;-) :-( Tylko właśnie, w wakacje takie wahania temp. z dnia na dzień odbieram znacznie pozytywniej niż w porze chłodnej ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 9 Luty 2026, 22:40   

FKP, nie ukrywam, że 6 zdjęcie od góry wstawałem nawet trochę z myślą o Tobie :lol: Skarpa w Płocku to niewątpliwy majstersztyk, do niedawna nie zdawałem sobie sprawę z waloru widokowo-krajobrazowego tego miejsca. Głupio się przyznać, ale też przed tym 24.01 nie miałem pojęcia, jak istotnym historycznie miastem był Płock :shock:

Właściwie aż kuriozalne jest to, że tak istotne historycznie miasto i w sumie do 1999 roku miasto wojewódzkie, jest aż tak mocno wykluczone komunikacyjnie. Z takiego Płocka dojechać gdziekolwiek - czy korzystając z dróg, czy też z kolei - to jest nie lada wyzwanie. To chyba jedyne miasto z grona dawnych wojewódzkich, które jest położone bardzo daleko od zarówno jakiejkolwiek drogi szybkiego ruchu, jak i jakiegoś istotniejszego traktu kolejowego. Choć z drugiej strony to może też mieć swoje plusy, bo dzięki temu to miasto jest takie ciche i spokojne (bezdźwięczne :lol: ), co też w połączeniu z historycznym oraz krajobrazowym uwarunkowaniem, czyni je jeszcze bardziej ciekawym :D Do tego jeszcze od paru lat się odblokowało z opadami, więc same plusy :lol:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 9 Luty 2026, 22:48   

kmroz napisał/a:
To chyba jedyne miasto z grona dawnych wojewódzkich, które jest położone bardzo daleko od zarówno jakiejkolwiek drogi szybkiego ruchu, jak i jakiegoś istotniejszego traktu kolejowego.

Łączę się w bólu :( Chyba prędzej Warszawa będzie miała centrum lotów kosmicznych, Kraków metro, a Jagodno stadion na 100 tyś. miejsc z lokalem wyborczym. https://miastons.pl/nowy-sacz/sadeczanka-w-kawalkach-nowy-sacz-skomunikowany-z-brzeskiem-w-2045-roku/
O historycznych walorach Płocka wiedziałem, zresztą ciągle uważam, że może on być jednym z bardziej niedocenianych miast w naszym kraju - i to mimo, że obyczajowość jego okolic była kiedyś nieciekawa ;) :(
Na pewno chętnie zobaczyłbym zdjęcia jak ta skarpa rozkwita wiosną, może FKP się tam wtedy wybierze :?: ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 9 Luty 2026, 22:55   

PiotrNS, właśnie dosłownie miałem pisać, że zapomniałem o Nowym Sączu, ale mnie ubiegłeś :lol: Spojrzałem jeszcze uczciwie na mapę i oprócz oczywistego "zwycięzcy", czyli Nowego Sącza (choć no też zależy jak patrzeć, bo Nowy Sącz jednak ma JAKIEŚ pociągi pośpieszne ;) ), to również moją uwagę zwróciły Kalisz, Krosno (ale tu chociaż budowa drogi jest, no i podobnie jak w NS istnieją pociągi pośpieszne, choć też dość "okrężne), znana mi już Os trołęka, w pewnym stopniu też Zamość, Chełm czy Biała Podlaska (ale to już efekt położenia na mapie + jednak okazyjnie jakieś pośpiechy tam docierają) i przede wszystkim totalnie zapomniany nawet przeze mnie - Tarnobrzeg.

Tylko większość tych przypadków (włącznie z Nowym Sączem ;) :( ) to jednak swego rodzaju "skraje mapy", a Płock jest położony praktycznie w centrum Polski - w linii prostej wcale nie ma tak daleko do Łodzi, Warszawy, Torunia itp. - tutaj tylko Tarnobrzeg i Ostrołęka mają podobnego "pecha" (bo do Kalisza jednak jeździ stosunkowo sporo pośpiesznych pociągów)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 9 Luty 2026, 23:03   

kmroz, teraz przynajmniej szybka kolej do Krakowa się buduje i może będzie perspektywa na jakieś linie do CPK/Portu Polska, a dalej na południe do Słowacji z opcją połączenia z innymi. W 1977 roku Tata pojechał stąd pociągiem do Bułgarii z przesiadką w Budapeszcie, aż do ok. 2000 roku można było podróżować praktycznie w każdy region Polski. Teraz jeśli chcesz dotrzeć gdzieś dalej komunikacją zbiorową, to praktycznie jesteś skazany na Szwagropol do Krakowa, w zasadzie jedyne okno na świat.
Niemniej jednak najbardziej szkoda tej drogi szybkiego ruchu. Region, który spokojnie mógłby przebić się do zbiorowej świadomości jako jeden z najpiękniejszych w Polsce, bardzo na tym cierpi. Brak dobrej woli stron opóźnia budowę drogi w nieskończoność, miasto traci na znaczeniu, populacja generalnie spada, a za to rośnie populacja wiecznych malkontentów :/
Cóż, trzymajmy kciuki i za Płock i za Nowy Sącz :ok:

Odpowiedz do tematu