Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy zimę 25xd/26 można uznać za przełamanie?

Czy zimę 25xd/26 można uznać za przełamanie?
Tak
83%
 83%  [ 5 ]
Tak, ale wizualnie jest słabsza niż 23/24
16%
 16%  [ 1 ]
Tak, ale tylko względem XXI wieku, w latach 90-tych to były zimy
0%
 0%  [ 0 ]
Nie
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Luty 2026, 14:02   Czy zimę 25xd/26 można uznać za przełamanie?

Jak w temacie, lekko prowokacyjnie ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 20 Luty 2026, 14:11   

To była bardzo konkretna zima i zasługuje na swoje miejsce w całej historii pomiarów. O ile z grudnia i lutego można się jeszcze naśmiewać, tak styczeń był prawdziwą sigmą, ten miesiąc i 50 lat temu byłby ciężki i powodował paraliż państwa.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 20 Luty 2026, 14:52   

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 20 Luty 2026, 23:10   

Dwa miesiące zamarzniętego gruntu ciągiem i niemal dwa miesiące pokrywy ciągiem. To była ciężka przeprawa, ale to już koniec :!: :jupi:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Luty 2026, 00:30   

Jedyne czym się dla mnie wyróżnia to chyba częstotliwością ciepłych mas powietrza wysoko w górze, a chłodnych w powietrzu na wysokości ludzkiej głowy i przy tym licznych marznących opadów ;-) :-(

Liczba dni mroźnych czy z pokrywą oraz grubość pokrywy jednak szału dla mnie nie robi ;-) :-( Może dlatego bo największa koncentracja niskich temp. oraz zimowych warunków wystąpiła w styczniu ;-) :-( Luty miałby warunki już na prawie same plusy (tak jak grudzień- oprócz ostatniego tygodnia codziennie >0 C) gdyby nie to nieszczęsne ochłodzenie w Walentynki :-( :cry:

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 21 Luty 2026, 00:48   

No na S to szału nie było, oczywiście najmocniejsza zima od 5 lat, ale 20/21 jednak znacznie konkretniejszą, zwłaszcza pod kątem pokrywy śnieżnej- w tym roku tej bajki było jak na lekarstwo, takie na prawdę śliczne, bajkowe dni to jedynie 23,26.11, potem dopiero 31.12, 11-13.01, 15-16.02... i tyle.
Natomiast skala tego jak bardzo ten miesiąc odpalił się na N i znacznej części C (tym bardziej mając na względzie pech tych regionów w ostatnich latach) powoduje, że jednoznacznie można uznać ta zimę za przełamanie.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Luty 2026, 10:22   

No przy obecnym ochłodzeniu choć wydawać by się mogło, że pojawiły się porównywalne ilości śniegu względem stycznia, "bajka" jeszcze krócej potrwała, i znaczna większość dni białych to jest kilka cm z pojedynczymi przetarciami ;-) :-( Cieki i zbiorniki wodne nie zdążyły jednak już zamarznąć- 2 dni po powrocie zimowej szaty zaczęła się już robić chlapa ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Luty 2026, 23:15   

Zima 2025/2026 to nie tylko przełamanie. To zerwanie dotychczasowych schematów, sprawienie olbrzymiego zaskoczenia całym rzeszom miłośników meteorologii i dokonanie tego wszystkiego w formie, która swoją spektakularnością zapadnie w pamięć każdemu.
Nie wszystkie regiony otrzymały przełamanie w równym stopniu. Coś o tym wiem.
W skali kraju jednak doświadczyliśmy rzeczy niezwykłych. Śnieżyce, które ogarnęły część Polski w ostatnich godzinach starego roku, dały początek jednej z najwyższych pokryw notowanej na przestrzeni wielu lat. Padały lokalne rekordy, lecz nawet tam, gdzie nie było aż tak niezwykle, przełom lat był najbardziej zimowy od dawna. A to dopiero początek. Kolejne dni przynosiły tylko umacnianie się zimy. Tam, gdzie na początkowym etapie śniegu było mniej, okres od Trzech Króli przyniósł około dziesięciu dni najbardziej sytej zimy od przynajmniej 2013 roku. Zima rozpędzała się dalej i po opadach śniegu przyszło nie patolstwo, lecz mrozy. 15-20-stopniowe kąsały poszczególne regiony, nie wlewając się jednak głębiej (choć i tak wszędzie było zimno), aż w końcu ograniczenia zostały przełamane i na terytorium naszego pięknego kraju odnotowano wartości niewidziane od lutego 2012. Styczeń zakończył się wielką anomalią, a luty... wciąż kontynuował. Niezwykła zima (która trwa nadal) nabiła niesłychane wyniki całodobowych mrozów, ujemnych średnich dobowych, o SDWPS nie wspominając. To wszystko wartości, o których dowolna zima po 2013 roku mogła zapomnieć.
Do tego poszczególne obrazy tej zimy, które wizualnie i emocjonalnie przełamały ją najmocniej. Gigantyczne sylwestrowe opady śniegu, zasypane miasta i trasa S7, paraliż komunikacyjny, zamarzające akweny wodne, a wreszcie sam Bałtyk, ludzie bawiący się na pokrytej grubą warstwąlodu Motławie, fantastyczne ferie zimowe w wielu województwach dawno niedoświadczających takiej pogody, no i chyba najpiękniejsze. Jedna z największych zórz polarnych, obserwowana przez setki tysięcy ludzi w iście skandynawskich warunkach, przy śniegu i temperaturze zbliżającej się do -20 stopni. Nie wiem skąd w ogóle wziął się wariant z zimą 2024, ale osobiście jestem przekonany, że właśnie tegoroczna zima dała nam tyle przełamania, co cały tuzin poprzednich zim razem wzięta.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 22 Luty 2026, 00:17   

PiotrNS, Mnie najbardziej niepokoi to, że za dwa miesiące pewnie mało kto będzie o tym pamiętał, dlatego trzeba stale przypominać, że zima była. Tym bardziej, że pewnie znowu będzie susza i będą nas żreć komary i kleszcze xd

Ostatnio zmieniony przez FKP 22 Luty 2026, 00:25, w całości zmieniany 1 raz  

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Luty 2026, 00:17   

PiotrNS, to wszystko prawda (choć z tą zorzą, to akurat przywróciłeś moją traumę,bo niestety ja akurat widziałem sporo zdjęć z zachodniej połowy kraju, gdzie wtedy nie było ani grama śniegu). Tylko, że wizualnie i estetycznie leży to i kwiczy od ponad miesiąca. Trochę u mnie ostatnie 5 dni poprawiło sytuacje i faktycznie sprawiło, że ten wyjątkowo zimny i śnieżny w statystykach luty w ogóle dostał jakiś świeży i puszysty śnieg, bo do 16.02 był tylko stary i brudny, a opadów nie było niemal w ogóle, a jak już były to w formie marznącego (lub nawet nie) deszczu.

Zima 23/24 dała dwa 2-tygodniowe epizody regularnej, sytej bajki, w której odświeżenia były codziennością (w tym drugim okresie to dosłownie codziennością). Tego mi brakuje w tym sezonie. No i druga rzecz... słynne drzewa. Ja już w ogóle zapomniałem co to znaczy oblepione drzewa. A chyba nie powiniennem, skoro jestem po niemal 2-miesięcznych ciągu wyjątkowo śnieżnej i mroźnej zimy :help:

Tym niemniej pod względem czysto statystycznym mamy do czynienia z zimą niezwykłą, zrywającą dość jednoznacznie ze wszystkimi schematami i mitami. W połączeniu z całokształtem od maja 2025 widać jak ekstremalnie się skompromitowali i zbłaźnili Ci wszyscy alarmiści, końcoklimatyści i trolle. Należy im to wypominać i wyszydzać ich na każdym kroku

Odpowiedz do tematu