Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Wiosna Marzeń
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 21:53   

FKP napisał/a:
nie wiem po co były te komentarze prawiące mi wyrzuty.

Nie tyle Tobie, co pogodzie z tamtego okresu...

Kilkunastostopniowe ciepło za dnia, nocne mrozy bez pokrywy śnieżnej, niska wilgotność powietrza, lampa i wielotygodniowy brak opadów, to najgorsze co może być - prowadzi do gigantycznego wysuszania i erozji naszych gleb.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 21:57   

Ja pamiętam dwie sytuacje, gdy płonęła łąka koło mojego domu. Pierwsza miała miejsce prawdopodobnie w 2008 roku (ale pewności nie mam), ale wtedy ogień udało się prędko opanować.
31 marca 2011 roku, w ciepły i słoneczny dzień wracam na nogach ze szkoły do domu. Najpierw dostrzegam policję i straż przy drodze dochodzącej do mojego domu, a później widzę, że cała łąka obok (nie ta, którą widać na wielu moich zdjęciach) jest spalona. Sprawcę zatrzymano, ale nie wiem kto to był i jaki wyrok dostał. Łąka dość szybko się odrodziła, ale rodzice opowiadali mi, że był strach, kiedy płomienie strzelały na 8 metrów do góry 100 metrów od domu :(
A 26 kwietnia 2019 zapalił się kawałek lasu na "skałkach" niedaleko ode mnie, w miejscu gdzie lubiłem się bawić za dzieciaka. Dowiedzialem się o tym z lokalnych mediów, ale pamiętam że jadąc tego dnia na rowerze by porobić zdjęcia, mijałem dwie straże na sygnale.
Oficjalną meteorologiczną zimą pożarów nie pamiętam, ale w 2018 roku w sąsiedniej dzielnicy spory pożar rozszalał się tuż po pogodowej zimie, wieczorem 28 marca.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 21:58   

PiotrNS napisał/a:
Oficjalną meteorologiczną zimą pożarów nie pamiętam, ale w 2018 roku w sąsiedniej dzielnicy spory pożar rozszalał się tuż po pogodowej zimie, wieczorem 28 marca.

W sumie może to zły przykład, bo u Ciebie tak nie było, ale u mnie tamte dwa miesiące (luty+marzec 2018) były naprawdę tragiczne dla gleb - cała masa bezśnieżnego mrozu.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 21:59   

kmroz, Do erozji naszych gleb prowadzi działalność człowieka a nie normalne, wczesnowiosenne ocieplenie. Jeszcze jedno, nawet gdyby przyszedł teraz maj 2010 to za wiele byś z tego nie miał, bo cały nasz krajobraz jest urządzony tak, by niemal całość tej wody spłynęła w p*zdu do Bałtyku, podtapiając na odchodne jakieś wsie.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 21:59   

Kiedyś lubiłem takie bezśnieżne pseudociepło z nocnym mrozem i około 10 stopniami za dnia w lutym/marcu, ale po tym roku mi przeszło. Co innego jednak solidne ciepło bliskie raczej 15 niż 10 stooniom, jak nieraz w lutym 2019, takie nadal szanuję.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 22:00   

FKP napisał/a:
normalne, wczesnowiosenne ocieplenie

Normalne, wczesnowiosnne ocieplenie to miałeś o analogicznej porze w 2001 roku, albo - w znacznie krótszej wersji - w 2011 i 2018 roku.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 22:12   

Dobra, poszło trochę za mocno chyba, przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoimi tekstami, każdy ma prawo lubić co chce, ja na przykład na dzień dzisiejszy kocham burze, ulewy i śnieżyce, a one też mogą stanowić zagrożenie dla życia, zdrowia i mienia, oczywiście jeśli nie zachowują umiaru.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 22:18   

Przemyślałem temat i chyba faktycznie uśmiechnę się w kierunku wiosny 2006. Marzec miał dużo mrozów, ale oprócz tego też śniegu. Przełom marca i kwietnia przyniosły porządne, eleganckie ocieplenie z pięknymi powodziami roztopowymi. Od 4 do 16.04 przyszła zimnica, ale nie jakaś drastyczna, na pewno przystępniejsza od tej z 1 dekady kwietnia 2015. Natomiast druga połowa kwietnia i maja ciepłe, kompletnie pozbawione przymrozków, poza fragmentem pierwszej połowy maja również regularne i pogodne, opadów nie brakowało w pierwszej połowie kwietnia, ładne deszcze przyszły też na jego koniec - wyjątkowo równomierne w dodatku, a maj miał sporo burz. Owszem, nie była to wiosna bez skazy, ale na chwilę obecną chyba mnie naprawdę przekonuje...

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 22:29   

kmroz napisał/a:
Przemyślałem temat i chyba faktycznie uśmiechnę się w kierunku wiosny 2006. Marzec miał dużo mrozów, ale oprócz tego też śniegu. Przełom marca i kwietnia przyniosły porządne, eleganckie ocieplenie z pięknymi powodziami roztopowymi. Od 4 do 16.04 przyszła zimnica, ale nie jakaś drastyczna, na pewno przystępniejsza od tej z 1 dekady kwietnia 2015. Natomiast druga połowa kwietnia i maja ciepłe, kompletnie pozbawione przymrozków, poza fragmentem pierwszej połowy maja również regularne i pogodne, opadów nie brakowało w pierwszej połowie kwietnia, ładne deszcze przyszły też na jego koniec - wyjątkowo równomierne w dodatku, a maj miał sporo burz. Owszem, nie była to wiosna bez skazy, ale na chwilę obecną chyba mnie naprawdę przekonuje...

Na tą chwilę dla mnie też najlepsza wiosna, marzec z tą ilością śniegu i elegancka odwilżą na koniec jeszcze do przeżycia :-)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 30 Kwiecień 2020, 22:30   

Historycznie może lepsze 1983 i 1994.

Odpowiedz do tematu