Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Maj 2020, 16:44
kmroz, No właśnie pamiętam z metomodelu że dziwiłem się ludziom piszącym na forum skarżącym się na upały skoro jest tak przyjemnie- gorąco, ale w granicach dobrego smaku DOpóki nie zacząłem głebiej analizować danych to sobie sprawy nie zdawałem nawet jak pogoda sięmożna różnić w odległości kilku km, a co dopiero kilkuset xD
Swoją drogą przypomniał mi się pewien user własnie stamtąd, który pisał na TP jeszcze - chyba Obserwator się nazywał, bardzo aktywny był swego czasu i często narzekał, że ma u siebietakie sumy opadów i lubił przytaczać ten maj 2010
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2020, 16:51
jorguś napisał/a:
DOpóki nie zacząłem głebiej analizować danych to sobie sprawy nie zdawałem nawet jak pogoda sięmożna różnić w odległości kilku km
26 sierpnia 2017 przeszła nade mną niezwykle lokalna nawałnica. Uderzenie niemal równoległej do ziemi ulewy z gradem i silnego wiatru sprawiło, że złamał się konar jednego z pobliskich drzew i od tej pory jest niesymetryczne. Stałem wtedy przy oknie i nagrałem krótki filmik jak grad bije mi po oknach, a wicher prawie kładzie tuje w ogrodzie, po czym wysłałem go do przyjaciela, który mieszka w linii prostej dosłownie 4 kilometry ode mnie. Zapytał kiedy to nagrałem, bo u niego tylko grzmi
Podobnie 19 maja ubiegłego roku podczas burzy wystąpiła u mnie naprawdę ostra ulewa, która wspomagana silnym wiatrem zalała mi domofon, a stacja nad Dunajcem zanotowała tylko 0,7 mm opadu
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Maj 2020, 16:51
Hah, to ja też miałem takie odczucia, że 31-go już było przegięcie, ale przy takiej zaliczce którą wypracował sobie ten miesiąc wcześniej mógł sobie pozwolić na sam koniec na odrobinę szaleństwa Zresztą u mnnie lampki i nudy totalnej nie było, zwłaszcza popołudniu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Maj 2020, 16:54
jorguś napisał/a:
kmroz, No właśnie pamiętam z metomodelu że dziwiłem się ludziom piszącym na forum skarżącym się na upały skoro jest tak przyjemnie- gorąco, ale w granicach dobrego smaku
To chyba ja wtedy głównie narzekałem
Prawdę mówiąc, tamten okres był dla mnie nawet gorszy, jak ta fala "upału" na przełomie lipca i sierpnia, bo ta druga przynajmniej była łagodzona konwekcjami (raz suchymi, raz mokrymi, ale jednak słońca nie było dzięki temu tak wiele)
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:04
Ja też narzekałem, ale nie na pogodę, lecz na to że pada kolejny, drugi z rzędu rekord miesięczny, co mnie wtedy mocno drażniło (o dziwo ekscesy Zimy Trzydziestolecia mnie jakoś nie ruszały). Teraz jest mi trochę głupio, że tak zachwycam się kwietniem i majem 2018, a kiedy były teraźniejszością, to na nie psioczyłem (choć na maj tylko w końcówce, bo do ok. 23 maja w ogóle nie myślałem o ogólnokrajowym rekordzie i sądziłem że ocieplenie w końcówce nie wywinduje zbyt anomalii, bo to jednak prawie lato).
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:08
Mnie Zima Trzydziestolecia za to bardzo ruszała i na luty, który - w przeciwieństwie do grudnia i stycznia - mógłby naprawdę mi się podobać, też psioczyłem i jedyne co mnie w nim "cieszyło" to okazyjne przymrozki i epizody śnieżne (o dziwo, było ich sporo, tylko w większości bezpokrywowe). No i sam fakt sumy opadów i burz też cieszył, ale raczej jako taka oczywista rekompensata za anomalię, zresztą i tak było mi tego mało.
Bardzo żałuję, że taki luty nie wystąpił po normalniejszych pierwszych dwóch miesiącach zimy, bo bym go naprawdę lofffciał.
A, jeszcze jedno - obalę pewien mit, który m.in. FKP rozpowszechnia - styczeń 2020 na Mazowszu to był taki sam "loch" jak luty 2020:
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20469 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:10
kmroz napisał/a:
Mnie Zima Trzydziestolecia za to bardzo ruszała i na luty, który - w przeciwieństwie do grudnia i stycznia - mógłby naprawdę mi się podobać, też psioczyłem i jedyne co mnie w nim "cieszyło" to okazyjne przymrozki i epizody śnieżne (o dziwo, było ich sporo, tylko w większości bezpokrywowe). No i sam fakt sumy opadów i burz też cieszył, ale raczej jako taka oczywista rekompensata za anomalię, zresztą i tak było mi tego mało.
Bardzo żałuję, że taki luty nie wystąpił po normalniejszych pierwszych dwóch miesiącach zimy, bo bym go naprawdę lofffciał.
A, jeszcze jedno - obalę pewien mit, który m.in. FKP rozpowszechnia - styczeń 2020 na Mazowszu to był taki sam "loch" jak luty 2020:
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:10
W lutym mogła go drażnić spora chwiejność pogodowa i duża suma opadów, a także wiatr. Czasem mam wrażenie, że FKP jest fanem totalnej nudy w porze chłodnej, zjawiska pogodowe lubi tylko w ciepłej.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum