Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Miesiące marzeń
Autor Wiadomość
jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Maj 2020, 16:44   

kmroz, No właśnie pamiętam z metomodelu że dziwiłem się ludziom piszącym na forum skarżącym się na upały skoro jest tak przyjemnie- gorąco, ale w granicach dobrego smaku :D DOpóki nie zacząłem głebiej analizować danych to sobie sprawy nie zdawałem nawet jak pogoda sięmożna różnić w odległości kilku km, a co dopiero kilkuset xD

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Wysłany: 4 Maj 2020, 16:47   

Jacob, Maj 2010 na Podbeskidziu to już wgl odlot xd

https://meteomodel.pl/aktualne-dane-pomiarowe/?data=2010-05-31&godzina=14&rodzaj=da&wmoid=12600&dni=31&ord=asc

Swoją drogą przypomniał mi się pewien user własnie stamtąd, który pisał na TP jeszcze - chyba Obserwator się nazywał, bardzo aktywny był swego czasu i często narzekał, że ma u siebietakie sumy opadów i lubił przytaczać ten maj 2010

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2020, 16:51   

jorguś napisał/a:
DOpóki nie zacząłem głebiej analizować danych to sobie sprawy nie zdawałem nawet jak pogoda sięmożna różnić w odległości kilku km

26 sierpnia 2017 przeszła nade mną niezwykle lokalna nawałnica. Uderzenie niemal równoległej do ziemi ulewy z gradem i silnego wiatru sprawiło, że złamał się konar jednego z pobliskich drzew i od tej pory jest niesymetryczne. Stałem wtedy przy oknie i nagrałem krótki filmik jak grad bije mi po oknach, a wicher prawie kładzie tuje w ogrodzie, po czym wysłałem go do przyjaciela, który mieszka w linii prostej dosłownie 4 kilometry ode mnie. Zapytał kiedy to nagrałem, bo u niego tylko grzmi :D
Podobnie 19 maja ubiegłego roku podczas burzy wystąpiła u mnie naprawdę ostra ulewa, która wspomagana silnym wiatrem zalała mi domofon, a stacja nad Dunajcem zanotowała tylko 0,7 mm opadu ;)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Wysłany: 4 Maj 2020, 16:51   

Hah, to ja też miałem takie odczucia, że 31-go już było przegięcie, ale przy takiej zaliczce którą wypracował sobie ten miesiąc wcześniej mógł sobie pozwolić na sam koniec na odrobinę szaleństwa :D Zresztą u mnnie lampki i nudy totalnej nie było, zwłaszcza popołudniu

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2018-05-31&rodzaj=te&imgwid=350190560&dni=1&ord=desc

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Maj 2020, 16:54   

jorguś napisał/a:
kmroz, No właśnie pamiętam z metomodelu że dziwiłem się ludziom piszącym na forum skarżącym się na upały skoro jest tak przyjemnie- gorąco, ale w granicach dobrego smaku

To chyba ja wtedy głównie narzekałem :lol:

Prawdę mówiąc, tamten okres był dla mnie nawet gorszy, jak ta fala "upału" na przełomie lipca i sierpnia, bo ta druga przynajmniej była łagodzona konwekcjami (raz suchymi, raz mokrymi, ale jednak słońca nie było dzięki temu tak wiele)

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Wysłany: 4 Maj 2020, 17:03   

To ja jednak przełom lipca i sierpnia wspominam znacznie gorzej- zwłaszcza te pierwsze 3 dni sierpnia :-? Ta wilgotność wtedy to jednak była zabójcza xD

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2018-08-05&rodzaj=st&imgwid=350190560&dni=08&ord=asc

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:04   

Ja też narzekałem, ale nie na pogodę, lecz na to że pada kolejny, drugi z rzędu rekord miesięczny, co mnie wtedy mocno drażniło (o dziwo ekscesy Zimy Trzydziestolecia mnie jakoś nie ruszały). Teraz jest mi trochę głupio, że tak zachwycam się kwietniem i majem 2018, a kiedy były teraźniejszością, to na nie psioczyłem (choć na maj tylko w końcówce, bo do ok. 23 maja w ogóle nie myślałem o ogólnokrajowym rekordzie i sądziłem że ocieplenie w końcówce nie wywinduje zbyt anomalii, bo to jednak prawie lato).

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 4 Maj 2020, 17:08   

Mnie Zima Trzydziestolecia za to bardzo ruszała i na luty, który - w przeciwieństwie do grudnia i stycznia :zygacz: - mógłby naprawdę mi się podobać, też psioczyłem i jedyne co mnie w nim "cieszyło" to okazyjne przymrozki i epizody śnieżne (o dziwo, było ich sporo, tylko w większości bezpokrywowe). No i sam fakt sumy opadów i burz też cieszył, ale raczej jako taka oczywista rekompensata za anomalię, zresztą i tak było mi tego mało.

Bardzo żałuję, że taki luty nie wystąpił po normalniejszych pierwszych dwóch miesiącach zimy, bo bym go naprawdę lofffciał.

A, jeszcze jedno - obalę pewien mit, który m.in. FKP rozpowszechnia - styczeń 2020 na Mazowszu to był taki sam "loch" jak luty 2020:

http://klimat.pogodynka.p...y/2020/1/Spring
http://klimat.pogodynka.p...y/2020/2/Spring

Oczywiście względem norm, bo styczeń 2020 miał tutaj 40-50 godzin słońca, a luty 2020 60-70 godzin słońca.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:10   

kmroz napisał/a:
Mnie Zima Trzydziestolecia za to bardzo ruszała i na luty, który - w przeciwieństwie do grudnia i stycznia :zygacz: - mógłby naprawdę mi się podobać, też psioczyłem i jedyne co mnie w nim "cieszyło" to okazyjne przymrozki i epizody śnieżne (o dziwo, było ich sporo, tylko w większości bezpokrywowe). No i sam fakt sumy opadów i burz też cieszył, ale raczej jako taka oczywista rekompensata za anomalię, zresztą i tak było mi tego mało.

Bardzo żałuję, że taki luty nie wystąpił po normalniejszych pierwszych dwóch miesiącach zimy, bo bym go naprawdę lofffciał.

A, jeszcze jedno - obalę pewien mit, który m.in. FKP rozpowszechnia - styczeń 2020 na Mazowszu to był taki sam "loch" jak luty 2020:

http://klimat.pogodynka.p...y/2020/1/Spring
http://klimat.pogodynka.p...y/2020/2/Spring

Mnie też od początku bardzo dziwi jego faworyzacja stycznia nad lutym, może w tym drugim drażniły go zbyt ciepłe noce nie dające spać :/

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 4 Maj 2020, 17:10   

W lutym mogła go drażnić spora chwiejność pogodowa i duża suma opadów, a także wiatr. Czasem mam wrażenie, że FKP jest fanem totalnej nudy w porze chłodnej, zjawiska pogodowe lubi tylko w ciepłej.

Odpowiedz do tematu