Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Miesiące marzeń
Autor Wiadomość
jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:11   

PiotrNS, Mi maj 2018 też nie wydawał się jakiś niezwykły, miałem wrażenie że w sumie to t.maxy specjalnie się nie różnią od tych kwietniowych, a to że jest cieplej to tylko zasługa cieplejszych nocy xD Do 23.05 to wręcz miałem wrażenie że jest po prostu "lekko ciepło" i że nawet na Podlasiu ten maj jest cieplejszy więc nic nadzwyczajnego haha Dopiero pośmiertnie doceniłem chyba w okolicach 14 maja 2019 xd

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:13   

Cytat:
W lutym mogła go drażnić spora chwiejność pogodowa i duża suma opadów, a także wiatr. Czasem mam wrażenie, że FKP jest fanem totalnej nudy w porze chłodnej, zjawiska pogodowe lubi tylko w ciepłej.

Co jest z deczka ciekawe, bo klimaty, których formalnie jest fanem, są pod tym względem odwrotne - tam się głównie dzieje w porze chłodnej.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:13   

kmroz napisał/a:
W lutym mogła go drażnić spora chwiejność pogodowa i duża suma opadów, a także wiatr. Czasem mam wrażenie, że FKP jest fanem totalnej nudy w porze chłodnej, zjawiska pogodowe lubi tylko w ciepłej.

Ja mam trochę na odwrót :lol:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:14   

Mnie podczas tej zimy najbardziej zmieszał styczniowy post Jacoba, w którym pisał, że we Włocławku jeszcze ani razu nie padał śnieg. Do tej pory jakoś wydawało mi się, że śniegu nie było w okolicach Ciudad, na Ziemi Lubuskiej itp. - w regionach, gdzie i tak praktycznie nie ma zim. Ale że nawet na Kujawach... to mnie zmartwiło i dopiero wtedy uświadomiłem sobie, co tak naprawdę się dzieje (a właściwie nie dzieje) podczas tej zimy...
A najwięcej paniki ogółem wywoływały u mnie gorące fusy we wrześniu 2018 połączone z szokującymi statystykami rekordów i podsycaniem nastrojów przez dwóch znanych nam użytkowników. Teraz widzę jak głupio się na to nakręciłem.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:16   

Jacob napisał/a:
Ja mam trochę na odwrót

Ja trochę też. Znaczy się, zjawiska uwielbiam o każdej porze roku, ale ich brak już lepiej znoszę latem, ew. w maju i wrześniu (pod warunkiem braku widma pustynii jak w tym roku....)

Zimą za to brak zjawisk jestem w stanie stolerować chyba tylko, jeśli jest pokrywa śnieżna (jednak to jest też swego rodzaju zjawisko...). Ewentualnie jak są piękne lodowe, czyste kałuże (bezśnieżny, ale nie suchy mróz).

(oczywiście mówimy o kmrozie z wiosny 2020, może coś mu się odmieni za parę miesięcy znowu...)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 4 Maj 2020, 17:17   

PiotrNS napisał/a:
Mnie podczas tej zimy najbardziej zmieszał styczniowy post Jacoba, w którym pisał, że we Włocławku jeszcze ani razu nie padał śnieg. Do tej pory jakoś wydawało mi się, że śniegu nie było w okolicach Ciudad, na Ziemi Lubuskiej itp. - w regionach, gdzie i tak praktycznie nie ma zim. Ale że nawet na Kujawach... to mnie zmartwiło i dopiero wtedy uświadomiłem sobie, co tak naprawdę się dzieje (a właściwie nie dzieje) podczas tej zimy...
A najwięcej paniki ogółem wywoływały u mnie gorące fusy we wrześniu 2018 połączone z szokującymi statystykami rekordów i podsycaniem nastrojów przez dwóch znanych nam użytkowników. Teraz widzę jak głupio się na to nakręciłem.

Kiedy ja tak pisałem :oops:
Napisałem, że ani razu nie miałem pokrywy śnieżnej jedynie śladowa w dn. 6 i 29 stycznia ;-) (ten drugi to chyba był ostatni dzień kiedy kmroz się tutaj pojawił przed dwumiesięczną przerwa :oops: )

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:17   

Mnie też w lutym drażnił trochę ten wiatr i chwiejność pogoda, no i jednak brak takiej widocznej tendencji wzrostowej. Ale nie mogę go nie docenić za to że przynajmniej nie próżnował z opadami. Styczeń to u mnie raczej shit, podobny do niego termicznie styczeń 2018 podobał mi się 100x bardziej. To już chyba grudzień najbardziej mi się podobał z tej zimy, zwłascza wręcz majókowy (no, w tym wieku to nawet większość majówke wygląda gorzej xD) 20.12

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2019-12-20&rodzaj=te&imgwid=350190560&dni=1&ord=desc

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 4 Maj 2020, 17:18   

kmroz napisał/a:
[(oczywiście mówimy o kmrozie z wiosny 2020, może coś mu się odmieni za parę miesięcy znowu...)

*o kmrozie z dn. 4 maja 2020

Tak na wszelki wypadek :mrgreen:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 4 Maj 2020, 17:20   

jorguś napisał/a:
Mnie też w lutym drażnił trochę ten wiatr i chwiejność pogoda, no i jednak brak takiej widocznej tendencji wzrostowej. Ale nie mogę go nie docenić za to że przynajmniej nie próżnował z opadami. Styczeń to u mnie raczej shit, podobny do niego termicznie styczeń 2018 podobał mi się 100x bardziej. To już chyba grudzień najbardziej mi się podobał z tej zimy, zwłascza wręcz majókowy (no, w tym wieku to nawet większość majówke wygląda gorzej xD) 20.12

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2019-12-20&rodzaj=te&imgwid=350190560&dni=1&ord=desc

Dla mnie właściwie grudzień 2019 i styczeń 2020 to jeden pies
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-01-30&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=60&ord=asc

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2020, 17:22   

Jacob, wydaje mi się że to było jakoś wcześniej, może około 20 stycznia. Ale faktycznie pomyliło mi się, nie pisałeś o opadach śniegu tylko o pokrywie :oops:

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Odpowiedz do tematu