Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Sumaryczna pokrywa śnieżna za maje na stacjach (dla Fana) :)
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 20:15   Sumaryczna pokrywa śnieżna za maje na stacjach (dla Fana) :)

Padający śnieg może zdarzać się w maju, jednak rzadko kiedy zostawia po sobie ślad na dłużej niż kilka-kilkanaście godz. (w sumie tak jak póki co tegoroczny kwiecień u mnie: mimo że w newralgicznym momencie pojawiła się formalnie u mnie pokrywa śnieżna w czwartek, 8 kwietnia (zaczęło padać dosłownie kilkanaście-kilkadziesiąt min. po wschodzie słońca, czyli opad śniegu występował od ok. 7 do 8-9, ale dla ogimetu to jeszcze nie 6 rano, tylko ledwo 5 godz. dochodziła) :-( , to krajobrazy były przypudrowane na może 2-3 godziny maksymalnie póki co). ;-) Poniższe dane wskazują, że najczęściej były odpowiedzialne za taki stan rzeczy załamania pogody, które z reguły trwały nie więcej (dłużej) niż 1-2 dni, jak np. w 1978, 1985. ;-)

Wrocław: 5 cm
Toruń: 9 cm
Łódź: 6 cm
Lublin: 3 cm
Gorzów Wielkopolski: 0 cm
Zielona Góra: 0 cm
Kraków: 0 cm
Warszawa: 4 cm
Opole: 0 cm
Rzeszów (1952-): 2 cm
Białystok: 0 cm
Katowice: 10 cm
Kielce: 0 cm
Olsztyn: 1 cm
Poznań: 6 cm
Szczecin: 0 cm

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 24 Kwiecień 2021, 15:39, w całości zmieniany 1 raz  

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 20:22   

U mnie to przypuszczam, że za lwią część tej sumy odpowiada 1.05.1985, do dziś wspominany często przez moich dziadków jako bardzo zimowy pochód pierwszomajowy xD Śnieg u mnie padał też w ostatnich latach chociażby w majach 2011 i 2017, ale nie utworzyły raczej pokrywy, przynajmniej nie kojarzę xD

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 20:24   

Ja pamiętam opad łajna 9 maja 2017, jednak pokrywy z tego nie było.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 20:36   

Moi rodzice też pamiętają to Święto Pracy, choć jak 5 maja 2019 (przy dość podobnych warunkach) pytałem się Mamy o pogodę tego dnia, powiedziała że padał głównie deszcz, w mieście nie było widać utrzymującego się śniegu. Płatki oczywiście przelatywały, ale jednak nie była to prawdziwie zimowa pogoda.
Dobrze pamięta za to maj 1978, kiedy śnieg przysypał kwitnące bzy i rzeczywiście dookoła zrobiło się biało. Tata miał wtedy maturę, ale tego nie zapamiętał śniegu; kojarzy pogodę z egzaminów dojrzałości jako ładną - pewnie za sprawą 5 maja, kiedy była lampa i 22 stopnie.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 21:18   

Co ciekawe te drugie połowy majów 1978 i 1985 były dość cieplutkie i w sumie całkiem OK xD

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 21:25   

:zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 21:45   

Kurczę, jak zobaczyłem tę mnogość emotek wyrażających kontakt z nieświeżą żywnością, byłem pewien że to FKP, a tu zaskoczenie :lol:

Jorguś, II połowa maja 1985 fajna, ale w 1978 nadal była dosyć chłodna. Na południu mieliśmy przynajmniej szczęście do burz, w Katowicach naprawdę nieźle to wygląda :)

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 22:06   

Niestety u mnie od 1990 roku nigdy pokrywa nie utrzymała się przez cały dzień więc nie ma co tu pisać.
Takie pokrywy po kilka czy kilkanaście godzin to się zdarzały ostatnio w 2017 roku 9 maja rano pokrywa była 5 cm a 10 maja 6 cm ale cały dzień się nie utrzymały.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 22:11   

Ciekawe jak było u Ciebie w maju 1978 roku. Znając specyfikę Twojego regionu, możliwe było utrzymanie się śniegu przez cały dzień i jeszcze noc, przynajmniej w takiej wilgotnej postaci. Aż trudno jest mi to sobie wyobrazić, ale to zejście chłodów w maju 1978 miało naprawdę wielką skalę - anomalia 11 maja 1978 przyniosła odchylenie ponad -11 K w skali całego kraju, lokalnie jeszcze większe.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 22:15   

Niestety tego nie wiem jak to było wcześniej przed 1990 rokiem.

Odpowiedz do tematu