Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Offtop o temometrze rtęciowym
Autor Wiadomość
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:49   

Owszem termometry "domowe" zawsze zawyżają temperaturę w słońcu (zresztą "temperatura odczuwalna" w słońcu jest znacznie wyższa), ale w cieniu są w miarą dokładne. W każdym razie w wystarczającym stopniu "praktycznym" :ok:
kmroz napisał/a:
Pomiary bez oslony radiacyjnej mi towarzyszyły przez 22 lata zycia i zapewniam, że były mało pomocne :(

W czym :?: Przez pomyłkę zbyt lekko się ubrałeś i zaziębiłeś się :?: :zdziwko:
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 26 Lipiec 2021, 21:53, w całości zmieniany 1 raz  

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:51   

W Słońcu to potrafią o 30 stopni zawyżyć, nigdy nie zapomnę tych 36 stopni w lutym za mojego dzieciństwa :lol:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:58   

Dlatego najlepiej umieszczać je od północy. Nie zawsze jest to możliwe. Dlatego rankiem słonecznego dnia wskazań mojego domowego termometru nie biorę pod uwagę (umieszczony jest od wschodu). Lecz gdy Słońce przejdzie na drugą stronę bloku, to co innego. Tak samo w pochmurny dzień, o nocy nie wspominając.
P.S. Ten na działce wisi na północnej stronie domku gospodarczego, w dodatku obok rośnie piękny świerk który powoduje, że zawsze jest tam cień.
kmroz napisał/a:
W Słońcu to potrafią o 30 stopni zawyżyć, nigdy nie zapomnę tych 36 stopni w lutym za mojego dzieciństwa :lol:

W takich właśnie temperaturach nawet zimą (a chodzi tu, jeśli się nie mylę, o +6 stopni) wczasowicze w Zakopcu opalają buzie na stokach Gubałówki. :-D

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 27 Lipiec 2021, 10:27   

Wczoraj oficjalnie było 28,2 stopnia, natomiast mój termometr rtęciowy zmierzył 29 stopni, a moja amatorska stacja pogody 30,4 stopnia :-D Jestem teraz na działce, więc podaję dane z Knurowa.

Z tą różnicą, że mój zwykły termometr rtęciowy jest umiejscowiony w cieniu na standardowej wysokości, a stację pogody mam zamontowaną na ścianie budynku (zdjęcie poniżej), więc jest wystawiona na działanie promieni słonecznych - jednak osłona radiacyjna robi swoje, dzięki temu temperatura nie jest aż tak zawyżana.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Lipiec 2021, 12:19   

Ale jednak rtęciówa i w tym przypadku była bliższa prawdzie ;-) Moim zdaniem niedokładnie skalibrowana stacja jest gorsza od dobrze zawieszonej rtęciówki.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 27 Lipiec 2021, 16:34   

Dla mnie taka dokładność nie ma znaczenia. Dziesiąte części stopnia Celsjusza ważne są tylko przy mierzeniu gorączki związanej z chorobą.. Dodam, że z doświadczenia wiem, iż termometr zaokienny (zwłaszcza w słońcu) podaje temperaturę najbliższą tak zwanej "odczuwalnej", a ta jest dla człowieka istotna. Słońce potrafi grzać jak diabli, dziś przy 26 stopniach czuło się zaduch. A więc "zawyżanie" temperatury wcale nie jest "fałszem", to po prostu "temperatura odczuwalna".

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Lipiec 2021, 16:51   

zgryźliwy tetryk, No nie do końca, termometr się nie poci, więc nie wytraca z siebie ciepła, gdyby Twoja skóra nagrzała się do 60 st. to nie byłoby za dobrze, poza tym człowiek na ogół jest w ruchu a termometr w miejscu ;-)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 27 Lipiec 2021, 18:03   

FKP napisał/a:
zgryźliwy tetryk, No nie do końca, termometr się nie poci, więc nie wytraca z siebie ciepła, gdyby Twoja skóra nagrzała się do 60 st. to nie byłoby za dobrze, poza tym człowiek na ogół jest w ruchu a termometr w miejscu ;-)

Byłeś kiedyś w saunie albo w rosyjskiej "bani" :?: Tam temperatura rzeczywista równa jest odczuwalnej. :-P

Odpowiedz do tematu