Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
1.08.2021 - nawałnice na SE i wielka plucha w centrum Polski
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 12:44   1.08.2021 - nawałnice na SE i wielka plucha w centrum Polski

Ciekawy, a zarazem niebezpieczny wieczór się jutro szykuje.

W woj. małopolskim, podkarpackim, lubelskim i częściowo świętokrzyskim spodziewany jest burzowy rozpierdziel - masa superkomórek, a możliwe będzie nawet pojawienie się sygnatury bow echo, są dyskusje nad wydaniem kolejnego już w tym roku 3 stopnia.

Tymczasem w pasie polski środkowej będą występować ciągłe opady wielkoskalowe, cały wieczór i noc- w woj. śląskim, łódzkim, zachodniej połowie mazowieckiego i warmińskomazurskim może spaść nawet do 50mm deszczu!

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:00   

Informacje tego typu fascynują mnie i martwią jednocześnie. Na razie trudno jest mi sobie wyobrazić dużą nawałnicę, bowiem za oknem intensywnie żabkuje i robi się chłodno - jednak dobrze wiemy, że burze nie potrzebują słonecznej pogody aby zaistnieć w pełnej okazałości. Mam nadzieję że obędzie się bez gradu, trąby powietrznej i oberwania chmury skutkującego powodzią błyskawiczną - w tym roku widziałem już wszystkie te rzeczy i wystarczy, chciałbym jedynie ładnego pokazu błyskawic i grzmotów, bo moja sympatia do tego ma jednak bardzo szerokie granice ;)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:12   

PiotrNS napisał/a:
Na razie trudno jest mi sobie wyobrazić dużą nawałnicę, bowiem za oknem intensywnie żabkuje i robi się chłodno - jednak dobrze wiemy, że burze nie potrzebują słonecznej pogody aby zaistnieć w pełnej okazałości.

Osobom, które mówią to, co napisałeś przed myślnikiem odpowiadam jedną datą - 30.08.2020 ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:17   

Czekamy na te opady z utęsknieniem, bo gleba jest zbyt przesuszona. Tylko rolnicy spieszą się ze żniwami. Zresztą na jutro u nas przewidywane są przelotne burze z temperaturą +26 stopni. Prawdziwie deszczowy dzień z ochłodzeniem do +22 stopni ma być w poniedziałek, ale zaraz potem kilka dni deszczowych i niewielkie pocieplenie. Zaraz po nich (w następny weekend) powrót do 26 stopni i pogody takiej jak wczorajsza.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:25   

Zgryźliwy Tetryk, ale u Was to niestety za dużo chyba nie spadnie. Jak w tytule - największa plucha wystąpi w Polsce centralnej.

Co do temperatur, to 26 stopni na dłużej niż 1-2 dniowy epizod będzie pewnie dopiero w przyszłym roku ;) Na razie takich temperatur zupełnie nie widać. Jutro ostatni dzień termicznego lata - to meteorologiczne potrwa jeszcze 31 dni, a astronomiczne 53 dni, ale aura już wiele z nim wspólnego mieć nie będzie.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:26   

W Piachu 2 mm spadnie z tej wielkiej pluchy :haha:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:28   

Zobaczymy za 48 godzin ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:32   

Ja mówię, że spadnie 40mm (tak, po tegorocznym lipcu uwierzyłem w tę stację, wcześniej to już się serio zastanawiałem, czy nie jest źle skalibrowana xd), zobaczymy za 2 dni kto będzie bliżej prawdy.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:35   

kmroz napisał/a:
Zgryźliwy Tetryk, ale u Was to niestety za dużo chyba nie spadnie. Jak w tytule - największa plucha wystąpi w Polsce centralnej.

Co do temperatur, to 26 stopni na dłużej niż 1-2 dniowy epizod będzie pewnie dopiero w przyszłym roku ;) Na razie takich temperatur zupełnie nie widać. Jutro ostatni dzień termicznego lata - to meteorologiczne potrwa jeszcze 31 dni, a astronomiczne 53 dni, ale aura już wiele z nim wspólnego mieć nie będzie.

Tak to ma wyglądać u nas w sierpniu: https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugoterminowa-siedlce,cId,30948

Jednak ma być dłuższy okres temperatur komfortowych niż to przewidujesz (dekada od 6-go do 16-go sierpnia). A temperatury nieco ponad +20 stopni też nie są jak dla mnie niemile, wymagają tylko nieco innego ubierania się. Najgorsze są temperatury ekstremalne przede wszystkim upał, a także i siarczyste mrozy. Tylko, że na mrozy można się właściwie ubrać. Na upały nie, nawet na golasa jest za gorąco. To pisałem wielokrotnie :-P
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 31 Lipiec 2021, 13:42, w całości zmieniany 1 raz  

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:38   

kmroz napisał/a:
Co do temperatur, to 26 stopni na dłużej niż 1-2 dniowy epizod będzie pewnie dopiero w przyszłym roku Na razie takich temperatur zupełnie nie widać. Jutro ostatni dzień termicznego lata - to meteorologiczne potrwa jeszcze 31 dni, a astronomiczne 53 dni, ale aura już wiele z nim wspólnego mieć nie będzie.

No cyrk po prostu ;-)

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Odpowiedz do tematu