Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 12:44 1.08.2021 - nawałnice na SE i wielka plucha w centrum Polski
Ciekawy, a zarazem niebezpieczny wieczór się jutro szykuje.
W woj. małopolskim, podkarpackim, lubelskim i częściowo świętokrzyskim spodziewany jest burzowy rozpierdziel - masa superkomórek, a możliwe będzie nawet pojawienie się sygnatury bow echo, są dyskusje nad wydaniem kolejnego już w tym roku 3 stopnia.
Tymczasem w pasie polski środkowej będą występować ciągłe opady wielkoskalowe, cały wieczór i noc- w woj. śląskim, łódzkim, zachodniej połowie mazowieckiego i warmińskomazurskim może spaść nawet do 50mm deszczu!
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:00
Informacje tego typu fascynują mnie i martwią jednocześnie. Na razie trudno jest mi sobie wyobrazić dużą nawałnicę, bowiem za oknem intensywnie żabkuje i robi się chłodno - jednak dobrze wiemy, że burze nie potrzebują słonecznej pogody aby zaistnieć w pełnej okazałości. Mam nadzieję że obędzie się bez gradu, trąby powietrznej i oberwania chmury skutkującego powodzią błyskawiczną - w tym roku widziałem już wszystkie te rzeczy i wystarczy, chciałbym jedynie ładnego pokazu błyskawic i grzmotów, bo moja sympatia do tego ma jednak bardzo szerokie granice
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:12
PiotrNS napisał/a:
Na razie trudno jest mi sobie wyobrazić dużą nawałnicę, bowiem za oknem intensywnie żabkuje i robi się chłodno - jednak dobrze wiemy, że burze nie potrzebują słonecznej pogody aby zaistnieć w pełnej okazałości.
Osobom, które mówią to, co napisałeś przed myślnikiem odpowiadam jedną datą - 30.08.2020
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Czekamy na te opady z utęsknieniem, bo gleba jest zbyt przesuszona. Tylko rolnicy spieszą się ze żniwami. Zresztą na jutro u nas przewidywane są przelotne burze z temperaturą +26 stopni. Prawdziwie deszczowy dzień z ochłodzeniem do +22 stopni ma być w poniedziałek, ale zaraz potem kilka dni deszczowych i niewielkie pocieplenie. Zaraz po nich (w następny weekend) powrót do 26 stopni i pogody takiej jak wczorajsza.
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:25
Zgryźliwy Tetryk, ale u Was to niestety za dużo chyba nie spadnie. Jak w tytule - największa plucha wystąpi w Polsce centralnej.
Co do temperatur, to 26 stopni na dłużej niż 1-2 dniowy epizod będzie pewnie dopiero w przyszłym roku Na razie takich temperatur zupełnie nie widać. Jutro ostatni dzień termicznego lata - to meteorologiczne potrwa jeszcze 31 dni, a astronomiczne 53 dni, ale aura już wiele z nim wspólnego mieć nie będzie.
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:32
Ja mówię, że spadnie 40mm (tak, po tegorocznym lipcu uwierzyłem w tę stację, wcześniej to już się serio zastanawiałem, czy nie jest źle skalibrowana xd), zobaczymy za 2 dni kto będzie bliżej prawdy.
Zgryźliwy Tetryk, ale u Was to niestety za dużo chyba nie spadnie. Jak w tytule - największa plucha wystąpi w Polsce centralnej.
Co do temperatur, to 26 stopni na dłużej niż 1-2 dniowy epizod będzie pewnie dopiero w przyszłym roku Na razie takich temperatur zupełnie nie widać. Jutro ostatni dzień termicznego lata - to meteorologiczne potrwa jeszcze 31 dni, a astronomiczne 53 dni, ale aura już wiele z nim wspólnego mieć nie będzie.
Tak to ma wyglądać u nas w sierpniu: https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugoterminowa-siedlce,cId,30948
Jednak ma być dłuższy okres temperatur komfortowych niż to przewidujesz (dekada od 6-go do 16-go sierpnia). A temperatury nieco ponad +20 stopni też nie są jak dla mnie niemile, wymagają tylko nieco innego ubierania się. Najgorsze są temperatury ekstremalne przede wszystkim upał, a także i siarczyste mrozy. Tylko, że na mrozy można się właściwie ubrać. Na upały nie, nawet na golasa jest za gorąco. To pisałem wielokrotnie
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 31 Lipiec 2021, 13:42, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 31 Lipiec 2021, 13:38
kmroz napisał/a:
No cyrk po prostu
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum