Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Miesiące na prawdziwy plus
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 14 Styczeń 2025, 22:21   

FKP, jak za oknem trwa burza, błyska i pada życiodajny deszczyk, to może i tak. Ale jeśli minął upalny dzień, jutrzejszy nie będzie bardziej znośny, a przy tym jeszcze nie da się na dobre odetchnąć w nocy, to polemizowałbym z tą przyjemnością ;)
Dla mnie letni tropik jest albo fajny albo do niczego. To pierwsze zachodzi tylko wtedy, gdy występują trafiające, nieidące bokiem burze. Choć i takie okoliczności potrafią się znudzić.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Styczeń 2025, 22:41   

Letni tropik jest niefajny: jak mają występować wysokie temp. nocne latem, to tylko przy dużo niższym punkcie rosy, silniejszym wietrze, oraz niskiej wilgotności powietrza. ;-) Przy standardowych warunkach wolałbym temp. nocne w wakacje w granicach 10 C, lub z przedziału 10-15 C (nie mówię- 1-cyfrówkami nie trzeba się w trakcie sezonu ogórkowego [gdy świadectwa są rozdane, sesja letnia dobiega końca, ludzie masowo wyjeżdżają na urlop, często za granicę i jest spokojniej w kraju] ;-) katować, od tego jest kwiecień, maj i przynajmniej z połowa czerwca). ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Styczeń 2025, 00:03   

PiotrNS, ujmę to może inaczej, w lipcu 2021 i Ciebie i mnie trafiały burze i fizycznie ten miesiąc nas nie męczył. Więc zmęczenie w lipcu 2024 wynikało z psychiki - sam taki wniosek się narzuca. Co do sierpnia to jednak nie rób sobie jaj. Jego pierwsza połowa była tym łagodniejszym czasem, a co do drugiej, to sorry, ale jestem trochę "alewisowy" w tym temacie i uważam, że fizycznie jest bardzo ciężko by była męczącym czasem.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 15 Styczeń 2025, 00:15   

Chcieć 3 miesięcy śniegu i mrozu ciągiem, nazywać lato ze średnią t. maks. 25 st. katorgą :lol:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 15 Styczeń 2025, 00:22   

Znaczy tu trzeba sobie powiedzieć jasno, że mieliśmy dużo szczęścia, że zbastowanie przyszło na okres z największym potencjałem na piekło.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 15 Styczeń 2025, 00:25   

kmroz, To fakt, ale gdyby "nędzny chłód" przypadł na drugą połowę sierpnia, to byłby bardziej odczuwalny ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 15 Styczeń 2025, 00:30   

FKP, dlatego w kwestii odczucia ciepła, gorąca i letniości to lato na pewno było bezprecedensowe i ten argument o Czechach nad polskim Morzem jak najbardziej to potwierdza. Ale w kwestii "piekielności" niekoniecznie. Patrząc obiektywnie, bez skupiania się na psychicznych traumach i chęci przełamań itp. to taki układ jest znośniejszy.

Tak samą z zimą 23/24, która na południu była rekordowo ciepła a dała łącznie około miesiąca zimowej pogody. Podczas gdy nieznacznie chłodniejsze zimy 19/20 i 06/07 (mowa cały czas o południu) dały co najwyżej kilka dni... Zima 13/14 też nieco ponad tydzień.

Jestem mocno przeciwny jakimkolwiek ekstremom i rekordom, ale zarazem uważam za fenomen, że na dobrą sprawę trzy z rzędu rekordowo (no w skali kraju to dwie, bo zima nie) ciepłe pory roku były nieodczuwalne dla tłuszczy. Wiosna z silnym ziąbem w 2 połowie kwietnia i 1 połowie maja - też. Do dzisiaj słyszę opinie o okrutnie zimnej wiośnie 2024. O Wielkanocy (stety, czy niestety) nikt już nie pamięta, a śmieszkowanie o zimie na Wielkanoc jest dalej aktualne... Za to o tym ziąbie co przyniósł w wielu regionach straty w rolnictwie, niestety każdy pamięta.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 15 Styczeń 2025, 00:31   

Ale tak serio, to ja nie rozumiem na co on narzeka, przecież 9/10 ludzi na tym globie ma gorętsze lato. W takim Hongkongu to w miesiącach letnich o północy jest koło 30 st., a 20 st. tam nigdy we wakacje nie było, bo rekord zimna jest na poziomie 21 st. :!: Tymczasem Piotr jest zniszczony psychicznie, bo jedenaście razy o północy w lipcu było pow. 20 st. xd

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 15 Styczeń 2025, 00:33   

Psychicznie to i ja jestem, natomiast staram się patrzeć, na to z zachowaniem pewnych faktów - fizycznie ciężko po prostu nie było, bywało gorzej nie jeden raz. Myślę, że 90% ludzi jakby im powiedzieć, że to było rekordowo ciepłe lato, by się popukało w głowę.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 15 Styczeń 2025, 00:34   

kmroz, Jednak wiosną nie dało się nie zauważyć, że wegetacja zasuwa momentami 1,5 miesiąca wcześniej, niż uczą w podręcznikach. No chyba, że tłuszcza nie rozpoznaje już drzew takich jak lipa i nie wie, kiedy normalnie kwitną xd

Odpowiedz do tematu